24 март во Штип протече во знакот на подигање на свеста за насилството врз жените како најбрутален чин на дискриминација врз жените и девојчињата, но и за заштитата од булинг како тежок облик на врсничко насилство.
За таа цел, под слоганот „Бидејќи родовата еднаквост е важна“ , во организација на Интерарт културниот центар и ЕХО, како локален партнер, во Штип се одржаа два несејкодневни настани во Мултимедијалниот центар при УГД и Домот на културата Ацо Шопов, со кои преку форми на уметничко изразување, проекција на кус филм и танцов перформанс, беше креиран „Простор за разговор“ во кој учествуваа Бети Пејева, претседателката на ЕХО, Рисима Рисимкин, професорка и кореографка, Огнен Јаневски, Амбасадор против говорот на омраза за Западен Балкан на Советот на Европа и ЕУ, Ана Зафирова, новинарка и активистка и Горан Трајков, директор на Домот на културата –Штип
Pin It