РАБОТИЛНИЦА: Истанбулска Конвенција и Пакет на неопходни услуги за жени жртви на насилство –Значење, предизвици и препораки за имплементација

26 - 28 март Берово
Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Панел дискусија: „Интегративен пристап на пакетот есенцијални услуги за жени жртви на насилство – Состојба, предизвици и очекувања“

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Презентација на Mултисекторскиот тим на заедницата на општина Струмица против насилство врз жени, вклучително и семејно насилство.

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Презентација на Mултисекторскиот тим на заедницата на општина Штип против насилство врз жени, вклучително и семејно насилство.

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Мрдни со прст, ти си на потег - промотивен настан во Штип

ОЖОСВН, заедно со партнер организацијата EcHO Educational Humanitarian Organization од Штип на 17ти февруари оддржаа промотивен настан во Coffee Lab во Штип. Целта на настанот беше запознавање на Штипјани со јавниот повик за локални/маалски акции. На настанот се забавувавме со музиката на DJ Vac. Голема благодарност до сите присутни на настанот. Продолжуваме и понатаму да мрдаме со прсти!

Сесија за правно описменување на граѓаните на тема заштита од семејно насилство

Во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија, финансиран од Фондација Отворено општество - Македонија, на 22.12.2017 година во просториите на ЕХО се одржа сесија за правно описменување на граѓаните на тема заштита од семејно насилство. Целта на овие сесии е да им овозможат зголемување и зајакнување на свеста, знаењата, вештините и самодовербата на граѓаните во препознавање и справување со правните проблеми, како и остварување и заштита на правата.

Повеќе: Сесија за правно описменување на граѓаните на тема заштита од семејно насилство

Трибина за ученици од средните и основни училишта на тема: Родова рамноправност и родово базирано насилство

Во рамки на Кампањата 16 денови активизам против родово базираното насилство, во соработка со Општина Штип, ЕХО одржа Трибина за ученици од средните и основни училишта на тема: Родова рамноправност и родово базирано насилство.

Завршна конференција на проектот Пристап до правда во Македонија

На 27 јуни 2017 (вторник), со почеток од 10 часот, во хотелот Холидеј ин во Скопје, се одржа завршната конференција на проектот Пристап до правда во Македонија во организација на Фондација Отворено општество – Македонија (ФООМ).Настанот го отвори Н.Е. Самуел Жбогар, амбасадор на Европската Унија, кој посочи дека потребно е јакнење на капацитетите на Министерството за правда и неговите подрачни одделенија во однос на давањето бесплатна правна помош и дека се потребни повеќе финансии за унапредување на бесплатната правна помош со оглед на тоа што Македонија во последниот извештај на Советот на Европа за оценката на правните системи е рангирана меѓу последните држави.

Повеќе: Завршна конференција на проектот Пристап до правда во Македонија

Работилница за правно описменување со средношколци на тема „Работнички права“

На 20 април 2017 EcHO Educational Humanitarian Organization/Ехо Штип одржа работилница за правно описменување со средношколци на тема „Работнички права“.
Обуката се спроведе во рамки на проектот кој Консалтинг за стратешки развој го спроведува заедно со Akcija Zdruzenska/Акција Здруженска. Проектот е поддржан од UN Women Europe and Central Asia.

Фото галерија

Завршна конференција и промоција на Водич за стандардизација:

Годишна конференција за јавни набавки - Струмица, 27-29 септември:

Стручно тело за стандардизација - посета на нво-и:

Обука - справување со стрес на работно место:

Во Штип промовиран регионален центар за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки:

Проект за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки:

Проект за воспоставување на систем за стандардизација на бесплатна правна помош:

Проект на USAID за транспарентно владеење, состанок со Paul Wohlers:

Обука за Fundraising за националната мрежа “Глас против насилството“:

Проектни активности во општина Струмица, проект за транспарентно владеење:

Проектни активности: